Wolą "roślinę" niż "wołowinę". Co będą jeść sportowcy w Paryżu?

Lukasz Lasia

Akt. 01/05/2024, 07:12 GMT+2

Zbliżające się wielkimi krokami igrzyska olimpijskie będą wyjątkowe nie tylko ze względu na nowe dyscypliny i ceremonię otwarcia poza stadionem. Paryż wyznacza także nowe standardy w zakresie żywieniowym. Organizatorzy ogłosili, że aż 60 procent posiłków będzie bezmięsnych.

"Te igrzyska będą inne, unikalne". Tony Estanguet o organizacji igrzysk w Paryżu 2024

Nie od dziś wiadomo, że francuska kuchnia nie jest raczej przyjazna weganom. Mieszkańcy tego kraju spożywają dwa razy więcej mięsa niż średnia światowa, zwłaszcza wołowiny i cielęciny.
Organizatorzy najbliższych igrzysk chcą to jednak zmienić, wprowadzając dietę roślinną. Czegoś takiego jeszcze nie było. "Celem jest pokazanie, że we Francji teraz bardziej chodzi o "roślinę" niż "wołowinę" - podkreśla telewizjia Euronews.

Kulinarna rewolucja

I tak, w Paryżu 60 procent jedzenia podawanego ogółowi społeczeństwa będzie bezmięsne, natomiast aż 33 proc. potraw ma stanowić białko roślinne. 80procent wszystkich dań ma pochodzić z lokalnych francuskich produktów.
- Naszym zbiorowym obowiązkiem jest zmiana nawyków i zdecydowanie zmniejszenie naszego śladu węglowego. Kupując jedzenie na miejscu, warto spróbować także serwowanego wegańskiego, bo pod względem smakowym jest bardzo dobre - stwierdził Tony Estanguet, prezydent Komitetu Organizacyjnego Igrzysk w Paryżu.
picture

"Te igrzyska będą inne, unikalne". Tony Estanguet o organizacji igrzysk w Paryżu 2024

Restauracja w wiosce olimpijskiej będzie serwować 40 tysięcy posiłków dziennie. Będzie czynna całą dobę, stając się największą restauracją na Ziemi, ma pomieścić w jednym miejscu 3500 głodnych gości. Pierwszy raz w historii igrzysk około 15 tysięcy sportowców ma korzystać z talerzy zmywalnych, a nie jednorazowych.

CO ZaWiera MENU?

Sodexo, firma odpowiedzialna za nadzór nad cateringiem w wiosce i innych obiektach podczas paryskich igrzysk, odsłoniła kilka pozycji z menu. Będą one przygotowywane przez najbardziej znanych francuskich szefów kuchni.
"Zabawne, wyśmienite i zdrowe" - takie akcenty, jak oznajmił Alexandre Mazzia, którego restauracja AM w Marsylii zdobyła trzy gwiazdki Michelin, mają pojawić się na talerzach sportowców.
picture

Oni będą dbali o posiłki w Paryżu (Alexandre Mazzia drugi z lewej)

Foto: Imago

Przykłady dań? Ciecierzyca z ziołami i sosem z wędzonej ryby, risotto z komosy ryżowej czy mus czekoladowy z malinami. W ofercie będą też bezmięsne burgery, falafele, nuggetsy, filety i roślinny tuńczyk.
Ponadto w wiosce olimpijskiej powstanie także piekarnia ze świeżymi francuskimi bagietkami, które w zeszłym roku otrzymały status światowego dziedzictwa kulturowego UNESCO. Nie zabraknąć ma również słynnych rogalików i innych smacznych wypieków.
picture

Menu podczas igrzysk w Paryżu będzie nieco inne

Foto: Imago

Paryskie igrzyska rozpoczną się 26 lipca i potrwają do 11 sierpnia. Zadebiutuje na nich m.in. breakdance. Ceremonia otwarcia imprezy odbędzie się nad Sekwaną, po raz pierwszy w dziejach poza Stadionem Olimpijskim.
picture

Ceremonia otwarcia igrzysk olimpijskich w Paryżu odbędzie się nad Sekwaną

(lukl)
dołącz do Ponad 3 miliony użytkowników w aplikacji
Bądź na bieżąco z najnowszymi newsami, wynikami i sportem na żywo
Pobierz
Udostępnij
Reklama
Reklama