Wolą "roślinę" niż "wołowinę". Co będą jeść sportowcy w Paryżu?
Akt. 01/05/2024, 07:12 GMT+2
Zbliżające się wielkimi krokami igrzyska olimpijskie będą wyjątkowe nie tylko ze względu na nowe dyscypliny i ceremonię otwarcia poza stadionem. Paryż wyznacza także nowe standardy w zakresie żywieniowym. Organizatorzy ogłosili, że aż 60 procent posiłków będzie bezmięsnych.
Nie od dziś wiadomo, że francuska kuchnia nie jest raczej przyjazna weganom. Mieszkańcy tego kraju spożywają dwa razy więcej mięsa niż średnia światowa, zwłaszcza wołowiny i cielęciny.
Organizatorzy najbliższych igrzysk chcą to jednak zmienić, wprowadzając dietę roślinną. Czegoś takiego jeszcze nie było. "Celem jest pokazanie, że we Francji teraz bardziej chodzi o "roślinę" niż "wołowinę" - podkreśla telewizjia Euronews.
Kulinarna rewolucja
I tak, w Paryżu 60 procent jedzenia podawanego ogółowi społeczeństwa będzie bezmięsne, natomiast aż 33 proc. potraw ma stanowić białko roślinne. 80procent wszystkich dań ma pochodzić z lokalnych francuskich produktów.
- Naszym zbiorowym obowiązkiem jest zmiana nawyków i zdecydowanie zmniejszenie naszego śladu węglowego. Kupując jedzenie na miejscu, warto spróbować także serwowanego wegańskiego, bo pod względem smakowym jest bardzo dobre - stwierdził Tony Estanguet, prezydent Komitetu Organizacyjnego Igrzysk w Paryżu.
Restauracja w wiosce olimpijskiej będzie serwować 40 tysięcy posiłków dziennie. Będzie czynna całą dobę, stając się największą restauracją na Ziemi, ma pomieścić w jednym miejscu 3500 głodnych gości. Pierwszy raz w historii igrzysk około 15 tysięcy sportowców ma korzystać z talerzy zmywalnych, a nie jednorazowych.
CO ZaWiera MENU?
Sodexo, firma odpowiedzialna za nadzór nad cateringiem w wiosce i innych obiektach podczas paryskich igrzysk, odsłoniła kilka pozycji z menu. Będą one przygotowywane przez najbardziej znanych francuskich szefów kuchni.
"Zabawne, wyśmienite i zdrowe" - takie akcenty, jak oznajmił Alexandre Mazzia, którego restauracja AM w Marsylii zdobyła trzy gwiazdki Michelin, mają pojawić się na talerzach sportowców.
Przykłady dań? Ciecierzyca z ziołami i sosem z wędzonej ryby, risotto z komosy ryżowej czy mus czekoladowy z malinami. W ofercie będą też bezmięsne burgery, falafele, nuggetsy, filety i roślinny tuńczyk.
Ponadto w wiosce olimpijskiej powstanie także piekarnia ze świeżymi francuskimi bagietkami, które w zeszłym roku otrzymały status światowego dziedzictwa kulturowego UNESCO. Nie zabraknąć ma również słynnych rogalików i innych smacznych wypieków.
Paryskie igrzyska rozpoczną się 26 lipca i potrwają do 11 sierpnia. Zadebiutuje na nich m.in. breakdance. Ceremonia otwarcia imprezy odbędzie się nad Sekwaną, po raz pierwszy w dziejach poza Stadionem Olimpijskim.
(lukl)
dołącz do Ponad 3 miliony użytkowników w aplikacji
Pobierz
Zeskanuj
Powiązane tematy
Udostępnij
Reklama
Reklama